MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN GÜLNARLI ÜRETİCİLERE 17.000 ADET AŞILI KİŞNİŞ FİDANIMersin Büyükşehir Belediyesi, bağcılık ile geçimini sağlayan üzüm üreticilerine yönelik hayata geçirdiği  ‘Aşılı Asma Fidanı Üretimi Projesi’ni devam ettiriyor. Proje kapsamında Gülnar İlçesinde 17.000 adet aşılı asma kişniş fidanının dağıtımı gerçekleştirildi.
Özellikle tek geçim kaynağı bağcılık olan üreticileri desteklemek isteyen Mersin Büyükşehir Belediyesi, yayla kesiminde yaşayan üreticilere destek oluyor. Hayata geçirdiği projelerle, geçimini çiftçilik ve üreticilik yaparak sağlayan vatandaşlara destek olmayı sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğü ‘Aşılı Asma Fidanı Üretimi Projesi’ne devam ediyor.
Gülnar için de yöreye özgü, yüksek kar getirisine sahip ve kurutmalık olarak değerlendirilen 17.000 bin adet kurutmalık kişniş üzümü çeşidinin dağıtımı gerçekleştirdi.
‘’Üreticiler Doğru Bildikleri Yanlışlardan Eğitimler Sayesinde Kurtuluyor’’
Aşılı Asma Fidanı dağıtımı öncesinde, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü personelleri tarafından üreticilere eğitim verildi.
Eğitimde Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mehmet Erdem Kiraz, bağ tesisi ve yetiştirme teknikleri, bir bağın nasıl tesis edilmesi gerektiği, filoksera böceğinin bağcılığa olan zararı, bağ tesisinde yer, çeşit ve anaç seçimi, bağ yerinin hazırlanması, dikim planının oluşturulması, fidanların dikimi ve bakım işlemleri hakkında üreticileri bilgilendirildi. Her türlü olumsuzluklara karşı dayanıklı hale getirmek ve üretimde verim sağlayabilmek amacıyla neler yapılması gerektiği anlatıldı.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde bağcılık üzerine çalışmalarını gerçekleştiren Ziraat Mühendisi Mehmet Erdem Kiraz, Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile yürütülen projeyle üreticiye doğrudan katkı sağlamayı hedeflediklerini ifade etti. Eğitimin ardından üreticiler de merak ettiklerini Ziraat Mühendisi Mehmet Erdem Kiraz’a sordular.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanı Serdar Gökçek; Büyükşehir Belediyesi olarak Tarımsal Daire Başkanlığı kuruldu. Bizler bugüne kadar tarım konusunda her türlü desteği verdik vermeye de devam edeceğiz” dedi.
Dağıtımda konuşan Gülnar Belediye Başkanı Ahmet Günel; öncelikle çiftçilerimizin bilgilendirilmesi amacı ile böyle bir toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Gülnarlı hemşerilerime öncülük yapmak için ben de onlarla beraber kişniş üzümü dikeceğim. İnşallah bu yıl bereketli bir yıl olur. Bütün hemşerilerime şimdiden bol kazançlar diliyorum. Bu katkılarından dolayı Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ve Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz’a çok teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum” dedi.
Gülnar İlçe Kaymakamı Ekrem Güngör ise; 100 yıllık Gülnar ilçemizde kişniş konusunda Türkiye’nin %70’ini Gülnar’da üretiyoruz. Ama paketleme tesisi olmadığı için vatandaşlarımız kişnişlerini fiyatının çok altında satmak zorunda kalıyorlar. Böylelikle de kişniş ve üzüm üretimimiz düşmektedir. Büyükşehir yetkililerimiz 17.000 kişniş üzümü dağıttı. Şimdi Gülnar için öncelik bir paketleme tesisinde. İnşallah en kısa sürede paketleme tesisimizde kurulur. Programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Erkan Arıcı; büyükşehir belediyesi olarak 13 ilçemize eşit hizmet vermekteyiz. Büyükşehir Belediyesi olarak Gülnar’da 1.ve 2.kat asfalt çalışmaları yaptık. 2018’de de yapmaya devam edeceğiz. Gülnar’a modern bir otogar yapıldı. En kısa sürede dost eli market hizmete girecek. İlçemize yapılan hizmetler için başta Büyükşehir Belediye Başkanım Burhanettin Kocamaz’a ve Gülnar Belediye Başkanım Ahmet Günel’e huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.